Ingredienser
ca 35 st
50 g jäst100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa under handduk i ca 40 min. Ta upp degen på bordet. knåda ihop den. Dela degen i ca 35 delar. Forma de olika delarna som en lussekatt. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsaunder handduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar